Støtte og omsorg er ikke å løse hverandres problemer

27.02.2024

Når vi reflekterer over livet, ser vi raskt at ingenting er konstant. Vi står stadig vekk overfor endringer, utfordringer og overgangsfaser som kan prege oss videre i livet. Det er da vi oppdager verdien av gode relasjoner og vennskap som støtter oss gjennom alt dette.

Å ha noen sammen med oss som kan hjelpe oss med å navigere oss gjennom alle endringene i livet, er en uerstattelig ressurs. Disse menneskene, enten det er familie, venner eller kollegaer, gir oss trygghet når vi opplever livet som utrygt og uforutsigbart. En trygghet som gir oss styrke til å møte utfordringer. Eller bare stå der sammen med oss, til vi er klare for å gå løs på utfordringer, uten press og forventning. Det er viktig, det også. Å støtte hverandre gjennom livsendringer og utfordringer er hjørnesteinen i et vennskap. Det handler om å lytte uten å dømme, å tilby en skulder å gråte på og å være der, selv når vi mangler ord.

Men, det kan være utfordrende å tilby og motta støtte. Noen ganger er vi usikre på hva vi skal si eller hvordan vi skal oppfære oss i møte med andres smerte. Vi kan også føle oss sårbare når vi åpner oss opp for å be om hjelp eller akseptere den som tilbys. Å finne balansen mellom å være der for noen uten å føle seg overveldet selv, kan være en hårfin balansegang. Klarer vi ikkeå finne balansen, kan det føre til at vi trekker oss unna de som trenger hjelp, eller at vi selv trekker oss unna andre når vi trenger dem.

Da er det viktig å huske at ekte støtte handler ikke om å ha alle svarene eller å løse alle problemer. Det handler om å være til stede, oppriktig og genuint, og å tilby en hånd å holde i. Svarene, og løsningene kommer etterhvert, selv om det ikke alltid føles slik. Det kommer når du er klar for det, og når du er klar, da er du virkelig klar. Da bretter du opp ermene, på med boksehansker og gyver løs på de utfordringene som har stått i veien for deg.