Misunnelse, en vond følelse.

26.05.2024

Misunnelse er en forferdelig følelse, både for den som føler misunnelse overfor andre, men også for den som blir utsatt for det. 

Når vi har oppnådd noe eller har noe som vi er stolte over, glad for og har lyst å dele med andre, kan det bli til noe skittent. Og, det fordi vår glede eller stolthet blir en påminnelse for andre om noe de ikke har lykkes i, eller ikke er så stolt over.

Misunnelse kan gi utslag på mange måter, blant annet gjennom ufine kommentarer eller utestengelse. Dette med ufine kommentarer ser vi ofte på sosiale medier. Der kan det bli skikkelig stygt, for å si det forsiktig. Hvis det er noe vi er stolt av, er det naturlig å ha lyst til å fortelle om det. Ikke fordi vi vil fremstille oss som om vi er bedre enn andre, men bare fordi vi har gjort noe som vi er glade for, noe vi er fornøyd med. Noe vi kanskje har jobbet hardt for, og endelig fått det til. Men andre kan få oss til å føle at vi gjør noe feil, at vi skryter og hoverer. At vi gjør oss selv større ved å gjøre andre mindre. At vi fremhever oss selv ved å tråkke på andre, selv om det aldri var intensjonen. Vi blir tilegnet dårlige egenskaper og verdier. Det er vondt. 

Å være misunnelig på andre, er noe vi alle er, på et eller annet tidspunkt. Så klart vi kan ønske oss noe andre har, eller noe de har gjort. Det er helt innafor. Det som derimot ikke er innafor, er å ta vekk gleden og mestringsfølelsen fra andre. Paradoksalt nok, oppfører de som er misunnelige seg ofte på samme måte som de anklager andre for, nemlig få andre til å føle seg mindreverdige, med negativitet og janteloven.

Forresten, når vi føler misunnelse, er det egentlig et perfekt tidspunkt for litt selvrefleksjon. Graver vi litt i hvorfor vi opplever å være misunnelige på noen, blir vi bedre kjent med oss selv. Til og med inspirert til å strekke oss etter det vi ønsker oss.Vi må ikke tilegne hverandre dårlige hensikter, og tro at hver gang vi deler noe som gjør oss glad, noe som vi er stolt over, så har vi en baktanke med det. Vi må forsøke å la tvilen komme hverandre til gode. Glede oss på hverandres vegne og bli inspirert av hverandre. Vi blir bedre medmennesker på den måten.