Hvorfor kan det være vanskelig å gi slipp på en smertefull relasjon?

15.01.2024

Vi har sikkert alle hørt det, og vi har sikkert alle sagt det; "Nå må du gi slipp, komme deg videre i livet, du må prøve å glemme." Og det blir alltid sagt i beste mening. Å se noen du er glad i har det vondt, kan være verre enn å selv ha det vondt. Vi føler oss så hjelpeløse når vi står overfor andres smerte. Og kanskje vi heller ikke alltid forstår hvorfor smerten eller sorgen er så stor. For eksempel når noen endelig kommer seg ut av et dårlig forhold, et forhold hvor manipulasjon og løgner har dominert, men like fullt sørger vedkommende.

Å gi slipp på noen som har såret deg dypt, er en kompleks følelsesmessig prosess, fylt med smerte, sorg og frustrasjon. Selv om vi vet, innerst inne, at dette mennesket som har skapt så mye uro og gjort deg så vondt, ikke er verdt en eneste tåre, holder vi fast på de få gode minnene. Det er det vi velger å huske. Naturlig nok, vil det ta lengre tid før vi kan lukke det kapitlet i livet vårt, se fremover, mot noe som er bedre.

Så hvorfor gjør vi ikke nettopp det?

En av grunnene til at det kan være vanskelig å gi slipp på noen, er fordi vi har investert mye tid, energi og følelser i forholdet. Vi har bygget opp håp, drømmer og forventninger til fremtiden sammen, og det å akseptere at ingenting av dette kommer til å skje, kan være smertefullt. Så, ved å henge oss fast i noe som var eller kunne vært, utsetter vi virkeligheten litt.

Frykt for det ukjente kan være en annen årsak. Å gå videre i livet uten den personen kan virke skremmende og usikkert. Vi kan bli usikker på fremtiden, og det kan oppleves som "tryggere" å holde fast på det som er kjent, selv om det er vondt og selv om det er i fortiden.

Noen ganger holder vi også fast på de få gode minnene fordi de gir oss trøst og håp. Selv om forholdet kanskje har vært preget av mange vonde konflikter, kan de gode øyeblikkene minne oss om hvorfor vi først forelsket oss i personen. Vi forsøker å gjenkalle følelsen av å være forelsket, det er en lettere følelse å takle enn sorg og tap.

Å gi slipp på noen som har såret oss krever tid, tålmodighet og selvrefleksjon. Det handler om å akseptere virkeligheten. Det kan være en lang og utfordrende prosess, men det er viktig å huske at vi fortjener å være omgitt av mennesker som behandler oss med respekt, kjærlighet og omsorg. Ved å gi slipp på det som ikke lenger tjener oss, åpner vi døren for nye muligheter i livet vårt.

Og som i de aller, aller fleste livssituasjoner; raushet mot hverandre, aksept av hverandres følelser og opplevelser, både de som går gjennom denne prosessen, og de som står litt på utsiden og ikke helt forstår sorgen. Omsorg kan vi gi selv om vi ikke alltid forstår.