Gode verdier og god målestokk gir et godt liv

21.03.2024

I 1983 ble en gitarist sparket ut av bandet sitt, et band som hadde signert platekontrakt og fremtiden så lys ut. Denne gitaristen følte bitterhet og synes at livet var kjipt, for å si det mildt. Men, etter en stund i selvmedlidenhet og sinne, bestemte han seg for å starte et nytt band. Og han lyktes. Bandet hans solgte over 25 millioner album, og spilte konserter verden over. Gitaristens navn var Dave Mustaine, og bandet var heavy metal-bandet Megadeth. Bandet han ble sparket ut fra, var imidlertid Metallica, og de solgte over 180 millioner album. Selv om Mustaine og Megadeth så absolutt gjorde suksess, var det ikke nok for Mastaine. Han så alltid på seg selv som fyren som ble sparket ut av Metallica, og følte seg som en taper.

Mustains målestokk var for alltid knyttet til å sammenlikne seg selv med Metallica, ikke basert på hva han faktisk lykkes med eller andre verdier i livet hans.

Hva vi definerer som suksess, altså noe vi har mestret bra og lykkes med, henger sammen med hvilken målestokk vi bruker for oss selv. Hvis målestokken baserer seg på at vi alltid må være bedre enn andre, er det en urettferdig og ganske brutal målestokk vi bruker på oss selv.

Men, hvis vi endrer perspektivet på hva vi tillegger verdi, og hva som betyr suksess, vil også problemer fremstå på en helt annen måte. Kanskje problemene vil forsvinne, eller se betraktelig mindre ut. Jeg mener ikke at vi til enhver tid skal være så positive, alltid se muligheter når en dør blir brutalt lukket for oss, selv om det mest sannsynlig vil åpne seg en annen. Eller at vi skal finne mening i det meningsløse. Men, kanskje noe sånt som; Ok, akkurat nå suger livet pga denne situasjonen, men hva annet i livet har verdi?

Kanskje må vi bruke litt tid på å se andre verdier og bruke en annen målestokk, og kanskje forandrer vi ikke målestokken med en gang, men heller at den utvikler seg over tid. Hva velger vi å bry oss om? Hvilke verdier velger vi å legge til grunn for handlingene våre? Hvilken målestokk velger vi å måle livet vårt etter? Og, er disse valgene gode? Altså, er verdier og målestokk gode? Spørsmål som dette kan være nyttige i en slik prosess.

Det kan høres enkelt ut, å bare velge hva vi skal bry oss om osv, og gå for det, og at det foregår sømløst. Tankemønstre og målestokken vår kan være så "inngrodd" i oss at det ikke er så lett med en snuoperasjon. Likevel, det er verdt å prøve. Ellers kan det bli med oss slik med Mustain; Et liv hvor fokuset var på det han ikke klarte, og det overskygget alt det han faktisk klarte og andre verdier. Det gir ikke et godt liv og en god hverdag.